CESKE NOVINY


První oběti na severu Teheránu

TEHERÁN 5.června (ČTK) -Nejméně osm lidí již bylo ušlapáno a dalších více než 500 jich bylo zraněno v davu, který se dnes přišel na severní předměstí Teheránu rozloučit se zesnulým imámem Chomejním. Oznámila to agentura IRNA.
    Podle její zprávy zasáhli proti již téměř zfanatizovanému zástupu požárníci s vodními děly.
    Četní duchovní v okolí místa, na němž je uložen sarkofág s imámovými ostatky, megafony vyzývají dav ke klidu. IRNA oznámila, že íránský prezident Alí Sajjad Chameneí, který byl v neděli určen Chomejního nástupcem, přiletěl k sarkofágu vrtulníkem. Musel se však vrátit, protože se mu nepodařilo protlačit se davem k sarkofágu.
    Vláda v neděli v souvislosti s Chomejního smrtí na pět dní uzavřela všechny školy a vyhlásila 40denní státní smutek.

Incident na pohřbu imáma Chomejního

TEHERÁN 6.června (ČTK) -Hysterickým zástupům, které dnes neprodyšně zaplnily okolí hlavního teheránského hřbitova Behešte Zahra se podařilo proniknout do těsné blízkosti sarkofágu ajatolláha Chomejního a zmocnit se jeho rubáše, jehož části jsou pro prosté Íránce drahocennou relikvií.
    Podle agentury IRNA k incidentu došlo v okamžiku, kdy byly imámovy ostatky přenášeny z pohřebního vozu, zablokovaného davem, do vrtulníku, který je měl přepravit na hřbitov. Příslušníkům revolučních gard, kteří sarkofág hlídali, se incidentu, při němž Chomejního tělo spadlo na zem, nepodařilo zabránit.
    IRNA oznámila, že tělo bylo poté umístěno do vrtulníku, který ho převezl na hřbitov. Po přistání u hřbitova však neprostupný dav znemožnil pokračování pohřebního obřadu a vrtulník s imámovými ostatky asi po deseti minutách opět odletěl.
    Íránská televize v komentáři k dnešním událostem zdůraznila, že pohřeb "za za těchto okolností není možný".

Prohlášení A.Chameneího na imámově pohřbu

Alí Sajjad Chameneí TEHERÁN 7.června (ČTK) -Írán zůstane věren kursu imáma Chomejního a bude v něm rozhodně a energicky pokračovat. Na pohřbu zesnulého ajatolláha Chomejního to v úterý prohlásil Chomejního nástupce Alí Sajjad Chameneí.
    Jak oznámila agentura IRNA, nový duchovní a politický vůdce Íránské islámské republiky se zavázal dodržovat principy zesnulého vůdce islámské revoluce, k nimž patří mimo jiné uskutečňování politiky "ani Východ, ani Západ", samostatnost státu a podpora utlačovaným muslimským národům, včetně palestinského.
    Poslanci íránského parlamentu vyjádřili podle agentury IRNA Alímu Chameneímu podporu. Vyzvali ho také, aby se vší rozhodností navázal na dílo zesnulého imáma.

PRAVDA o bezpečnosti v Evropě

MOSKVA 6.června (zpravodaj ČTK) -Je nepřípustné přistupovat k mezinárodním vztahům z hlediska dělení světa na sféry vlivu, píše dnes Vladlen Kuzněcov v PRAVDĚ v poznámce k některým zahraničněpolitickým představám, které v poslední době zazněly z úst představitelů vlády USA.
    Neudržitelné jsou také představy těch, kdo si podobně jako Henry Kissinger zahrávají s myšlenkou americko-sovětského panství. SSSR a USA nepotřebují podobné kondominium, ale skutečně partnerské vztahy jak mezi sebou navzájem, tak s ostatními členy světového společenství. Takové vztahy vylučují politiku dvojí morálky, dvojích měřítek, kdy se všechny jevy hodnotí ve dvou variantách. Kdy se například nesoulad v NATO mezi západní Evropou a USA považuje za špatný, ale nesoulad ve Varšavské smlouvě mezi SSSR a dalšími jejími členy za dobrý. O "neutralizaci" NSR nemůže být ani řeči, ale "neutralizace" východní Evropy je velmi přitažlivá, atd.
    Nové myšlení nelze uplatňovat výběrově, zdůrazňuje autor. Je třeba je uplatňovat ve všech částech světa, ve všech směrech, a samozřejmě také v Evropě. A s novým myšlením, s morálními zásadami se vůbec nesrovnává diferencovaná politika ve vztazích k socialistickým zemím, jejímž cílem je zasít mezi ně nesváry, rozdělit je.
    Ve střední a východní Evropě se uskutečňují politické a ekonomické reformy, obnova. Sovětský svaz tento proces schvaluje a jen zlomyslní mohou tvrdit, že Moskva může kdykoli sáhnout po "Brežněvově doktríně", k vojenské intervenci.
    Sovětský svaz potřebuje stabilní Evropu, zdůrazňuje komentátor. Totéž si přejí i představitelé její západní části. V Moskvě, stejně jako v hlavních městech dalších evropských zemí, by přivítali, kdyby i Washington sehrál konstruktivní roli při stabilizaci situace v Evropě, pomohl "starému kontinentu" zbavit se nahromaděných zbraní, píše v závěru Vladlen Kuzněcov.

Pinochet žádá amnestii pro vojenskou diktaturu

SANTIAGO 10.června (ČTK) -Chilský prezident Augusto Pinochet v pátek vyzval k přijetí zákona o amnestii, který by prominul zločiny vojenské diktatury páchané v zemi proti lidským právům. Při vystoupení v severochilském přístavu Iquique diktátor svůj návrh odůvodňoval tvrzením, že nyní již k porušování lidských práv nedochází.
    Pinochet má mimořádný zájem, aby se všechny zločiny spáchané za více než 15 let jeho diktatury zahladily ještě před prosincovými prezidentskými volbami. Prohlásil, že tato otázka musí být vyřešena nejpozději do 11.března 1990, kdy se má ujmout moci civilní vláda.
    Je to již podruhé v tomto týdnu, co dal diktátor najevo znepokojení nad tím, že by se někteří vojenští činitelé mohli ze svého nelidského jednání zodpovídat před soudem.
    Pinochetův návrh na takovou amnestii okamžitě vyvolal ostře odmítavou reakci opozice. Podle názoru opozičních kruhů musí veřejnost znát plnou pravdu o politických vraždách, zmizelých vězních, mučírnách chilské tajné policie a o dalších případech porušování lidských práv.
v y d á n í:
1. týden | 2. týden | 3. týden | 4. týden
5. týden | 6. týden | 7. týden | 8. týden
9. týden | 10. týden | 11. týden
12. týden | 13. týden | 14. týden
15. týden | 16. týden | 17. týden
18. týden | 19. týden | 20. týden
21. týden | 22. týden

Další zpátečnické rozhodnutí Nejvyššího soudu USA
NEW YORK 6.června (zpravodaj ČTK) -Další ze série reakčních rozhodnutí učinil v pondělí Nejvyšší soud USA. Poměrem hlasů 5:4 výrazně oslabil zákon o občanských právech z roku 1964 v otázce práva na práci žen a menšinových skupin obyvatelstva.
    Dosud se mohli příslušníci menšin bránit proti diskriminační politice zaměstnavatelů poukazem na rozpor mezi celkovým podílem své skupiny na počtu obyvatel v daném místě a podílem na počtu zaměstnanců příslušné instituce nebo podniku. Tuto možnost nyní Nejvyšší soud zrušil, čímž podstatně zvýšil nebezpečí diskriminace žen, rasových a národnostních menšin při přijímání do zaměstnání.
    V období vlády Ronalda Reagana bylo do Nejvyššího soudu jmenováno několik krajně konzervativních soudců a reakční síly získaly v tomto důležitém orgánu většinu.

Okolo 35.000 Argentinců infikováno virem AIDS
BUENOS AIRES 6. června (dopisovatel ČTK) -Okolo 35.000 obyvatel Argentiny je v současné době infikováno virem způsobujícím syndrom získaného selhání imunity (AIDS). Oznámil to vedoucí argentinského střediska pro péči o osoby postižené AIDS Jorge Benetucci.
    Uvedl, že AIDS se v Argentině znepokojivě rychle šíří, a předpokládá se, že v roce 1993 bude touto chorobou postiženo nejméně 51.000 osob.

K odkazu J.L.Hromádky
Praha 9.června (ČTK) -Životní dílo významného českého teologa Josefa .L.Hromádky, od jehož narození 8.června uplynulo 100 let, bylo předmětem pětidenního bohosloveckého sympozia, které se konalo v Praze z iniciativy Komenského bohoslovecké fakulty a které dnes skončilo. Referáty přednesené evropskými, severoamerickými a asijskými teology i prezentace z pohledu marxistické filozofie vyjádřily přesvědčení, že dílo J.L.Hromádky, který jako jeden z mála teologů již ve 20.letech pochopil světový význam Říjnové revoluce, nepatří minulosti, ale zůstává stále aktuální.
    V závěrečném dokumentu sympozia se mj. uvádí,že jeho rozhodnutí vrátit se po mnohaleté válečné emigraci z USA do Československa, jeho kritika evropského kapitalismu a úvahy o významu ruské revoluce z roku 1917, jeho zdůrazňování reality světového třídního boje i jeho stanoviska vyjádřená ve známé knize "Evangelium pro ateisty" vyzývaly křesťany jeho doby k rozpoznání znamení naděje v boji za socialismus přes všechny jeho nedostatky, a to platí novým způsobem i dnes.
    Delegáti se dohodli, že další podobné sympozium by se měloukutečnit za dva roky s cílem pokusit se přispět k širokému světovému dialogu o budoucnosti lidské civilizace v její náboženské, kulturní a politicko-ideologické rozdílnosti.

Američané na pomoc zraněným
WASHINGTON 10.června (ČTK) -V pátek večer odcestovala do Sovětského svazu skupina 13 amerických lékařů, kteří budou pomáhat postiženým při výbuchu na železniční trati z Ufy do Čeljabinsku. Jak oznámil mluvčí Bílého domu Marlin Fitzwater, ve skupině jsou odborníci na léčení těžkých popálenin z vojenského chirurgického ústavu v Texasu.
    Pomoc nabídl osobně prezident George Bush, když počátkem týdne v souvislosti s neštěstím přišel vyjádřit soustrast na sovětské velvyslanectví ve Washingtonu.

Pákistán vyrábí jadernou zbraň
NEW YORK 11.června (ČTK) -Američtí oficiální činitelé jsou přesvědčeni, že Pákistán pokračuje ve svém vojenském jaderném programu. Toto převědčení nevyvrátila ani nedávná ujištění ministerské předsedkyně Bénazír Bhuttové o opaku. Napsal to dnes list THE NEW YORK TIMES s odvoláním na nejmenované zdroje ve vládě prezidenta George Bushe.
    Podle přesvědčení Washingtonu pokračuje Pákistán ve snaze nakoupit v zahraničí klíčové komponenty a technologii k výrobě jaderných zbraní. Pákistán také obohacuje uran nad hranici pěti procent, která postačuje pro jeho mírové využití.

Z domova | Ze zahraničí | Hospodářství | Styl 2k | Sport | Počítače | Černá kronika | Počasí
Fotbal | Hokej | Formule 1 | Lezení | Sázky a loterie | Inzerce | Grafika a foto | Živ. prostředí
Záložky rubrik | Výchozí stránka | Kanál MSIE a PointCast | Kódování | Reklama | Redakce | Napište nám
Neris Copyright © 1999 Neris spol s r.o.
Všechna práva vyhrazena.
GTS