CESKE NOVINY


Jihokorejští studenti nesmějí na festival

KLDR výstavba k XIII SFMS SOUL 4.června (ČTK) -Jihokorejští studenti se nezúčastní 13.světového festivalu mládeže a studentstva v Pchjongjangu. Oznámilo to jihokorejské ministerstvo školství s tím, že všechny pokusy o cestu na festival jsou zakázány.
    Vedení všech jihokorejských vysokých škol zároveň vydalo nařízení, na jehož základě se v žádném studentském deníku, na žádném plakátu ani nástěnce nesmí objevit jakákoli zmínka o nadcházejícím festivalu.
    Ministerstvo školství své rozhodnutí zdůvodnilo údajnou snahou Korejské lidově demokratické republiky o zneužití festivalu k "propagandistickým cílům" a k "podnícení nové vlny protivládních akcí v Jižní Koreji".

PRAVDA o výsledcích návštěvy G.Bushe v NSR

MOSKVA 1.června (zpravodaj ČTK) -Při návštěvě amerického prezidenta George Bushe v NSR se západoněmecké vládě podařilo přimět Spojené státy, aby souhlasily se zahájením rozhovorů o taktických jaderných zbraních, o čemž ještě nedávno nechtěly ani slyšet. Zároveň však při jednání zjevně nevyužila možnosti, které jí dávala široká podpora veřejnosti, uvádí dnes v komentáři sovětský deník PRAVDA.
    Konstatuje, že návštěva G.Bushe měla prokázat ideologickou a politickou jednotu USA a NSR. Široce při ní bylo zdůrazňováno rovněž ukončení sporů v rámci Severoatlantického paktu. Teprve čas však ukáže, co je pouhým přáním a co skutečností.
    Jisté totiž je, že diskuse a spory budou pokračovat, neboť objektivní aktuální problémy politiky a strategie NATO schůzka neodstranila.

Viktor Karpov o jaderném odzbrojení

MOSKVA 2.června (ČTK) -Sovětský svaz a Spojené státy přešly od odzbrojovacích jednání k reálným činům, jejichž výsledkem je likvidace značného počtu jaderných raket, prohlásil náměstek ministra zahraničních věcí SSSR Viktor Karpov v rozhovoru s diplomatickým zpravodajem TASS.
    Za rok, který uplynul od podepsání sovětsko-americké smlouvy o raketách středního a kratšího doletu, se ukázalo, že SSSR a USA mohou spolupracovat v úsilí o jaderné odzbrojení, zdůraznil V.Karpov. K 1.červnu letošního roku Sovětský svaz zlikvidoval 345 raket středního doletu, 206 odpalovacích zařízení k těmto raketám, 600 raket kratšího doletu a 162 příslušných odpalovacích zařízení. Kromě toho SSSR zlikvidoval 35 ze 72 raketových základen.
    Byly provedeny inspekce, při nichž byly vzájemně zkontrolovány výchozí údaje. Bylo prověřeno 117 sovětských objektů (110 v SSSR, jeden v Československu a šest v NDR) a 31 amerických objektů (18 v USA, sedm v NSR, dva v Británii, jeden v Itálii, dva v Belgii a jeden v Nizozemí).
    Kontrola výchozích údajů potvrdila, že sovětské a americké prostředky odpovídají údajům uvedeným v době vstupu smlouvy v platnost. Střediska pro snížení jaderného nebezpečí SSSR a USA si pravidelně vyměňují údaje. Kontroluje se rovněž proces likvidace raket -SSSR provedl 16 takových inspekcí a USA 68.

THE WASHINGTON POST: Glasnosť a reakce USA

WASHINGTON 2.června (ČTK) -Co brání Georgi Bushovi, aby přijal roli státníka, která ho láká? Místo toho volí nízký způsob jednání, kdy jeho zástupci odsuzují iniciativy Michaila Gorbačova jako "reklamní triky" (když se něco podaří Američanům, je to "veřejná diplomacie"), napsal v komentáři pro WASHINGTON POST Stephen S.Rosenfeld.
    Tak by to nemělo být. Je to nedůstojné a nevhodné, pokračuje autor. Možná tomu Rusové, kteří uvažují více strategicky, nebudou věnovat pozornost. Takové vystupování však Bushovi uškodí v očích veřejnosti na obou stranách Atlantiku a v jeho vládě i mimo ni povzbudí ty, kdo se snaží dostat tohoto zdánlivě přizpůsobivějšího člověka napravo od Ronalda Reagana.
    Bushova politika nejen útoků na Gorbačova, ale také "zkoušek", kterým ho podrobuje, vyvolává vážné úvahy, jimž se vláda musí ještě věnovat.
    V komentářích sovětské strany probleskuje stěží ukrývané podráždění z toho, že ji "zkouší", místo aby s ní jednali, z toho, že je hodnocena podle amerických měřítek, zatímco sovětská se zamítají, že je hodnocena jako jediná strana, která potřebuje změnit kurs, a že se jí dostává tak málo ocenění a uznání za velké činy, jako byl odchod z Afghánistánu a provádění rozsáhlých domácích reforem.
    Washington by měl vystihnout okamžik, kdy by americkým zájmům posloužilo přehodnocení politiky USA. Příkladem je Evropa.
    Gorbačovovo stažení 500 bojových hlavic z Evropy se nemuselo například označit za pouhý trik a taktický manévr. Východu i Západu by lépe posloužil dohodnutý program oboustranného snížení. V tom případě by pochopitelně bylo zapotřebí, aby ministr zahraničí James Baker vypracoval strategii kontroly zbrojení. V těchto věcech ještě nemá úplně jasno, řídí však velký aparát, který je schopen tento úkol zvládnout.
    Vláda, která má strach z toho, že se nad ní přežene vichr zbrojení, by také udělala lépe, kdyby velice konkrétně a rozumně formulovala politické cíle, jimž slouží kontrola zbrojení, politická urovnání v Evropě a ve třetím světě a úlohu Ameriky a Sovětského svazu při jejich definování, napsal WASHINGTON POST.

Britský tisk o skandálu se špionáží proti SSSR

LONDÝN 4.června (zpravodaj ČTK) -Na první strany zařadily britské nedělníky zprávy a fotografie o odhalení odposlouchávacích zařízení v budovách sovětského zastupitelství v Londýně.
    List SCOTLAND ON SUNDAY napsal, že "špionážní roztržka mezi Británií a Sovětským svazem, která začala vypovězením diplomatů a novinářů na obou stranách, se vrátila na jeviště svého původce."
    Řada listů shodně konstatuje, že dva měsíce po úspěšné návštěvě Michaila Gorbačova v Londýně dokázalo obviňování ze špionáže snížit vztahy Británie se Sovětským svazem na nejnižší úroveň. Informují o skutečnosti, oznámené na tiskové konferenci, že vysoce účinné odposlouchávací zařízení ohrozilo zdraví lidí.
    Na nový skandál britské vlády reagoval v neděli i mluvčí opozičních labouristů pro zahraniční otázky Gerald Kaufman. Poukázal na to, že odpovědnost za nové zhoršení vztahů se SSSR padá na konzervativce. "Vláda Margaret Thatcherové je poslední vládou studené války na Západě i Východě," prohlásil.
v y d á n í:
1. týden | 2. týden | 3. týden | 4. týden
5. týden | 6. týden | 7. týden | 8. týden
9. týden | 10. týden | 11. týden
12. týden | 13. týden | 14. týden
15. týden | 16. týden | 17. týden
18. týden | 19. týden | 20. týden
21. týden | 22. týden

Vyrobena dvoumilióntá barevná televizní obrazovka
Rožnov pod Radhoštěm 3O. května (ČTK) -Dvoumilióntá barevná televizní obrazovka byla dnes vyrobena v k.p. Tesla v Rožnově pod Radhoštěm.
    Licenční smlouva s japonskou firmou Toshiba byla na tuto produkci podepsána v roce 1978. O dva roky později začala výstavba moderního výrobního objektu s minimální kapacitou 3OO.OOO barevných obrazovek ročně. V roce 1983 bylo započato s kompletací masek a stínítek pro poloprovoz a od roku 1985 s celou výrobou obrazovek. Tím odpadl dovoz devizově náročných rozložených sad. Výroba skleněných polotovarů, které jsou nejdražší součástí barevných obrazovek, je zajišťována v podniku Osvětlovací sklo Valašské Meziříčí.
    Současná průměrná denní produkce činí v rožnovské Tesle 235O barevných obrazovek, což je v porovnání s projektem dvojnásobné množství. Dnes zhotovený dvoumilióntý výrobek měl původně opustit montážní linku až v roce 1991.

Ohlas na dárek z Arménie
Kroměříž 30. května (ČTK) -Do zemětřesením postižené Arménie putovala z Kroměřížska též panenka na hraní. A dárce k ní přiložil svoji fotografii. Dostala se až k arménské holčičce, která při zemětřesení přišla o rodiče. Chyběla ale adresa a tak jediným vodítkem se stalo razítko kroměřížské provozovny Fotografie. S pomocí novinářů se snímek vrátil do okresních novin Kroměřížská jiskra, kde jej zveřejnili. Dnes je již tvář dárce známa. Osmnáctiletý malíř -natěrač Marcel Kovačič z JZD Čs. -sovětského přátelství v Morkovicích vzpomíná: "Fotografii ze svého dětství jsem přiložil, protože jsem jinou neměl. Mám velikou radost, že panenka arménské děvčátko potěšila. Nové kamarádce určitě napíšu", slíbil těm, kdo mu pozdrav z Arménie odevzdali.

Nová americká velvyslankyně v ČSSR
LONDÝN 2.června (ČTK) -Novou velvyslankyní Spojených států v Československu byla jmenována Shirley Templeová Blacková. Mluvčí Bílého domu to oznámil ve čtvrtek v Londýně před ukočením návštěvy prezidenta Bushe v Británii.
    61letá Američanka byla v letech 1969-70 členkou delegace USA při OSN a v letech 1974-76 velvyslankyní USA v Ghaně.
    Pamětníci si jistě připomenou její dětské role v četných hollywoodských filmech.

Stažení chemického prostředku
WASHINGTON 3.června (ČTK) -Americká chemická společnost Uniroyal v pátek oznámila, že stahuje z prodeje prostředek Alar pro podezření, že vyvolává rakovinu. Alar urychloval zrání i trvanlivost jablek.
    Různé ekologické organizace doložily, že Alar ohrožuje především děti, které jsou hlavními spotřebiteli jablek a jablečných moštů. Americký oficiální úřad pro ochranu životního prostředí již ohlásil, že hodlá prodej Alaru zakázat, ale úřední cesta zákazu by trvala ještě nejméně rok.

Jaderný výbuch na atolu Mururoa
WELLINGTON 4.června (ČTK) -Francie dnes uskutečnila další, tento rok již třetí, pokusný podzemní jaderný výbuch na tichomořském atolu Mururoa. Podle informace novozélandských vědců byl výbuch proveden v 5,30 hodin místního času a nálož měla sílu 20 kilotun konvenční výbušniny.
    Nový Zéland, Austrálie a řada dalších států v jižním Pacifiku se rozhodně staví proti všem jaderným zkouškám ve Francouzské Polynésii.

Zatčení učitelé
SOUL 29.května (ČTK) -Jihokorejská policie zatkla v neděli na 200 přednášejících soulské univerzity Hanjang, kteří si navzdory vládnímu zákazu chtěli založit vlastní odborovou organizaci.
    Počet osob zatčených a vyšetřovaných za pokus o vytvoření odborů tak vzrostl celkem na 400. Organizátoři těchto akcí budou souzeni za porušování zákona, který učitelům, státním zaměstnancům a dalším zakazuje činnost v odborech.
    Vytvořením odborové organizace chtěli učitelé podle vlastních slov dosáhnout zlepšení svého postavení a napomoci demokratizaci vzdělávací soustavy. Z téhož důvodu demonstrovalo v neděli asi 2000 pedagogů v ulicích druhého největšího jihokorejského města Kwangdžu.

Z domova | Ze zahraničí | Hospodářství | Styl 2k | Sport | Počítače | Černá kronika | Počasí
Fotbal | Hokej | Formule 1 | Lezení | Sázky a loterie | Inzerce | Grafika a foto | Živ. prostředí
Záložky rubrik | Výchozí stránka | Kanál MSIE a PointCast | Kódování | Reklama | Redakce | Napište nám
Neris Copyright © 1999 Neris spol s r.o.
Všechna práva vyhrazena.
GTS