CESKE NOVINY


M.Gorbačov navštívil Černobylskou jadernou elektrárnu

ČERNOBYL 23.února (ČTK) -Generální tajemník ÚV KSSS a předseda prezídia Nejvyššího sovětu SSSR Michail Gorbačov, který je na návštěvě Ukrajiny, dnes navštívil Černobylskou jadernou elektrárnu. Podrobně se zajímal o situaci na pracujících energoblocích, o dezaktivační práce, opatření ke zvýšení spolehlivosti techniky pro jaderné elektrárny a kvalitu stavbařských prací.
    Ředitel elektrárny Michail Umancev sdělil, že její tři tisícimegawattové bloky pracují spolehlivě. Za období po havárii, která 26.dubna 1986 zničila jeden ze čtyř energobloků, dodala černobylská elektrárna do energetické sítě Sovětského svazu více než 39 miliard kWh.
    Velká pozornost je věnována zvyšování odborné úrovně personálu elektrárny. Bylo vytvořeno příznivé morálně psychologické ovzduší podporující normální chod práce. Od začátku letošního roku přešel tento energetický komplex na chozrasčot.
    Rekonstrukční práce po havárii byly vykonány ve značném rozsahu. Byla realizována závažná opatření pro zajištění bezpečnosti a pro kontrolu stavu zničeného čtvrtého energobloku. Pokračuje dezaktivace měst Černobyl a Pripjať a okolních osad. V příštích letech bude rekonstruován první a druhý energoblok, plánuje se dokončení a zajištění občanské vybavenosti ve městě energetiků Slavutič.
    Michail Gorbačov si poté prohlédl strojovnu a velín druhého energobloku a hovořil s odborníky.
    Nejvyššího sovětského představitele pak přivítali obyvatelé Slavutiče, města, které bylo založeno před dvěma roky asi 150 kilometrů na sever od Kyjeva. Nové byty zde získalo více než 4000 rodin. Do konce roku bude předáno do užívání 100.000 čtverečních metrů obytné plochy, rozvíjí se občanská vybavenost. Ve Slavutiči dnes žije více než 10.000 lidí a ještě letos se má jejich počet zvýšit na dvojnásobek.
    M.Gorbačov vyzdvihl, že toto město energetiků buduje celý Sovětský svaz. Řekl, že v podmínkách ekonomické reformy a obnovy všech stránek života společnosti je nezbytná i přestavba ve stavebnictví. Zde je nutno zavádět pokrokové formy hospodaření a vytvářet mohutný stavební průmysl.
    Poté se uskutečnilo setkání M.Gorbačova s vedoucími činiteli Černobylské jaderné elektrárny a stavebních organizací podílejících se na výstavbě Slavutiče. Zúčastnili se ho člen politického byra ÚV KSSS a první tajemník ÚV KS Ukrajiny Vladimir Ščerbickij, předsedkyně prezídia Nejvyššího sovětu Ukrajinské SSR Valentina Ševčenková, předseda rady ministrů Ukrajinské SSR Vitalij Masol a další představitelé.
    V odpoledních hodinách se Michail Gorbačov vrátil do Kyjeva.

Manifestace pracujících na Staroměstském náměstí

Praha 23. února (ČTK)-Historické Staroměstské náměstí v Praze se dnes stalo místem manifestace pracujících a mládeže hlavního města ČSSR a Středočeského kraje. Na sto dvacet tisíc účastníků, mezi nimiž byli i příslušníci Lidových milicí, si připomnělo památné únorové dny roku 1948, v nichž československý pracující lid zvítězil nad reakcí a které vešly do našich dějin jako rozhodující mezník v novodobé historii. V souladu s ústředním heslem manifestace "Cestou přestavby a demokratizace-kupředu, zpátky ni krok" občané rovněž vyjádřili rozhodné ANO Provolání předsednictva ÚV KSČ k 41. výročí Vítězného února. Vždyť příkaz dnešní doby je neméně významný a revoluční:každodenní zápas za přestavbu celé společnosti a za nové myšlení.
    Účastníci manifestace potleskem přivítali generálního tajemníka ÚV KSČ a předsedu ÚV Národní fronty ČSSR Miloše Jakeše, prezidenta ČSSR Gustáva Husáka, předsedu vlády ČSSR Ladislava Adamce a další členy předsednictva ÚV KSČ Jana Fojtíka, Aloise Indru, Ivana Knotka, Jozefa Lenárta, Františka Pitru, Miroslava Štěpána, Karla Urbánka a Miroslava Zavadila, kandidáta předsednictva ÚV KSČ Josefa Hamana a členy sekretariátu ÚV KSČ Zdeňka Hořeního, Marii Kabrhelovou, Josefa Mevalda, Vasila Mohoritu, Jindřicha Poledníka a Rudolfa Rohlíčka.
    Manifestace se také zúčastnili místopředsedové ÚV Národní fronty ČSSR, Federálního shromáždění ČSSR a federální vlády a předsedové politických stran Národní fronty.
    Dále byli přítomni vedoucí oddělení ÚV KSČ, členové předsednictev ústředních výborů Národní fronty ČSSR a ČSR a představitelé stranických a státních orgánů hlavního města ČSSR a Středočeského kraje.

M.Jakeš předal vysoká státní vyznamenání

Praha 23.února (čtk) -Generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš předal dnes v Praze u příležitosti 41.výročí Vítězného února předválečným, zasloužilým členům Komunistické strany Československa vysoká státní vyznamenání, která jim na návrh předsednictva ÚV KSČ propůjčil prezident ČSSR za dlouholetou, obětavou práci pro stranu a socialistickou společnost.
    Řádem Klementa Gottwalda byl vyznamenán soudruh Antonín Černý, Řádem republiky soudruzi Jan Kazimour a František Kord.
    V srdečném rozhovoru Miloš Jakeš ocenil aktivní podíl vyznamenaných soudruhů na uskutečňování linie strany v revolučních únorových dnech roku 1948, jejich vysokou společenskou angažovanost, záslužnou celoživotní činnost ve stranických, státních a veřejných funkcích. Zdůraznil, že při realizaci politiky hospodářské a společenské přestavby ústřední výbor KSČ i nadále pevně počítá s využíváním cenných zkušeností zasloužilých členů strany.
    Praha -Prezident ČSSR propůjčil Řády Vítězného února předválečným členům KSČ -Miroslavě Kunštátové, Ladislavu Kiliánovi, Františku Plechatému a Janu Teperovi.
    Vysoká státní vyznamenání jim dnes v Praze u příležitosti 41. výročí Vítězného února předal člen předsednictva ÚV KSČ a předseda výboru pro stranickou práci v ČSR Karel Urbánek.
    Bratislava -Vysoká státní vyznamenání, propůjčená prezidentem ČSSR zasloužilým členům KSČ předal dnes v Bratislavě při příležitosti 41. výročí Vítězného února člen předsednictva ÚV KSČ, první tajemník ÚV KSS Ignác Janák.
    Řád Vítězného února převzali František Faraga, Štefan Gažík, Pavol Pavlík, Ladislav Priesol a Jozef Valo, Řád práce Michal Vaško.

Bronz pro čs.štafetu

Vynikající výkon odvedli čs.běžci na mistrovství světa v klasickém lyžovní v závodě štafet na 4 x 10 km. Kvarteto ve složení Švanda, Petrásek, Nyč a Korunka vybojovalo bronzové medaile a tak navázalo na stejný úspěch před rokem na OH v Calgary. Přitom v cíli chybělo čs.běžcům na první Švédsko pouze 1,4 s a o druhém místě ve prospěch Finska rozhodla až cílová fotografie, na níž byl nepatrně rychlejší Räsänen před Korunkou. Čtvrtý Nor Ulvang zůstal za ČSSR zpět pouze o 0,4 s.
    Právě čs.reprezentanti udělali závod, který v historii štafetového běhu bude svou dramatickou úrovní těžko hledat konkurenci. V prvních dvou klasických úsecích měli Švanda s Petráskem hlavní úkol -udržet krok ve vedoucí skupince. Po předchozích problémech s vhodnou vrstvou mazání pro klasický styl tentokrát i toto úskalí čs.reprezentanti při teplotě slabě nad nulou překonali a tah s namazáním lyží těsně před startem vyšel dokonale. Švanda sice neměl mnoho času na otestování, podle jeho výkonu i stylu jízdy se však trenéři trefili do správné vrstvy dokonale. Naopak např.sovětští běžci neměli v tomto směru nejlepší odhad a na druhý úsek museli těsně před vystřídáním měnit Smirnovovi lyže. Po prvním úseku přijel Švanda na čtvrtém místě těsně za vedoucím Švédem Majbäckem, Italem Albarellem a Finem Karvonenem. Nečekaně zpět zůstali právě sovětští běžci. Přestože na druhém úseku hájil barvy Švédů vynikající Svan, Finska mistr světa na 15 km klasicky Kirvesniemi, Norska Mikkelsplass a NDR neméně dobrý Bellmann, dokázal Petrásek s touto elitní skupinou také udržet krok. Do cíle přijel zcela vyčerpán, ovšem právě svým výkonem udělal po Švandovi druhý neméně důležitý krok k úspěchu. Třetí přidal Nyč, který se dokonce několikrát objevil v čele a v důležitých okamžicích, kdy se ke skupince uprchlíků blížil Sachnov, stačil jeho nápor odrazit. Drama se vystupňovalo v závěru čtvrtého úseku, v němž diktoval od 2.do 8.km tempo Korunka. Zpočátku dostával taktické pokyny, aby šetřil síly na závěr, po pátém km však nechal trenér Rázl celou závěrečnou režii na Korunkovi. Při sjezdu na stadión bylo pořadí: Mogren, Räsänen, Ulvang a Korunka. Čs.reprezentant v cílové rovince vsadil na dravý závěr. Přestože se jej snažil Ulvang odblokovat, tak jej předjel a v posledních metrech ještě zaútočil na druhé místo. Jeho "skok" do cílové pásky však přišel nepatrně později a zaplněný stadión explodoval radostí nad stříbrnou medailí Finska. Ovšem neméně velká byla i radost čs.běžců, kteří potvrdili, že patří do absolutní světové špičky a právě jejich zásluhou měl závod od startu až do cíle napínavý podtext.
    Časy čs.reprezentantů: Švanda 25:19,9, Petrásek 25:16,1, Nyč 25:06,5, Korunka 24:31,2 -absolutně nejrychlejší čas.
    Ladislav Švanda: "Na druhém km odjel asi o 30 m Nor Monsen, brzy jsme jej ale dostihli. V závěru prvního úseku se po několika marných pokusech o únik začalo taktizovat. Tím se nám hodně přihlížil Rein z NDR."
    Martin Petrásek: +Když se začala skupina trhat, tak mne nechtěl Ital Vanzetta před sebe pustit. Musel jsem jej obíhat mimo stopu. I na našem úseku se taktizovalo, proto nás např.dostihl Bellmann. Teprve v závěru se jelo naplno."
    Radim Nyč: "Všichni jeli ve velké formě. Tak dobře rozjetý začátek z naší strany nepamatuji. Chvíli jsem zkoušel jet na špici, brzy jsem ale poznal, že ostatní se za mnou vyvážejí. Chtěl jsem získat náskok, ale nešlo to."
    Václav Korunka: "Měl jsem strach, aby nás zezadu někdo nedojel a proto jsem raději sám diktoval tempo. Lyže jsem měl výborně připraveny. O všem se rozhodovalo až ve finiši, Ulvang mně skočil do cesty. Nebýt toho, tak jsme možná mohli vybojovat i druhé místo".
    Bohuslav Rázl: "Na prvních dvou úsecích jak Švanda, tak i Petrásek udrželi kontakt, což bylo z hlediska dalšího vývoje důležité. Hodně práce odvedl i Nyč a v závěru Korunka prokázal, jak je velkým závodníkem. Třetí místo je výsledkem naší kvalitní celoroční přípravy."

Čs. reprezentantka ve sportovní gymnastice Věra Čáslavská se věnuje přípravě našich gymnastek v TJ Spartak

Rozkaz ministra národní obrany ČSSR

Praha 24.února (ČTK) -Ministr národní obrany ČSSR armádní generál Milán Václavík vydala rozkaz k 41.výročí vítězství pracujícího lidu nad reakcí v únoru 1948
    Soudruzi vojíni a poddůstojníci
    Soudruzi praporčíci, důstojníci a generálové
    Soudruzi občanští pracovníci vojenské správy
    Vítězství pracujícího lidu nad reakcí v únoru 1948 si připomínáme jako dějinný mezník ve vývoji naší společnosti. Vyřešením otázky státní moci ve prospěch dělnické třídy a pracujícího lidu bylo před 41 lety v naší zemi definitivně uzavřeno období vykořisťovatelského kapitalistického společenského řádu. Socialistická revoluce zvítězila. Uvolnila se cesta k budování sociálně spravedlivé společnosti.
    Vítězství pracujícího lidu pod vedením KSČ přispělo k posílení pozic socialismu v mezinárodním měřítku. Stalo se důležitým článkem v řetězu revolučních přeměn zahájených Velkou říjnovou socialistickou revolucí. Mělo a stále má nemalý inspirující teoretický i praktický význam pro všechny revoluční síly, neboť potvrdilo možnost uskutečnit socialistickou revoluci pokojnou cestou v relativně ekonomicky a politicky vyspělé zemi.
    V historicky krátkém období byly prosazeny významné revoluční přeměny naší společnosti. Socialistická industrializace, kolektivizace zemědělství a hluboké přeměny v kulturní sféře pozitivně změnily všechny oblasti života českého a slovenského národa a národností žijících v republice. Rozvoj výrobních sil a vytvoření nových společenských vztahů kvalitativně změnilo postavení pracujícího člověka. Socialismus se v naší vlasti stal nezvratným a prokazuje své přednosti.
    Komunistická strana v celém období od února 1948 usilovala o zajištění obrany státu a moci dělnické třídy. Vybudovala moderní, socialistickou armádu, oddanou straně a lidu, plně se opírající o zkušenosti a pomoc Sovětské armády a o internacionální spolupráci s ostatními armádami členských států Varšavské smlouvy.
    Revoluční odkaz Února se v současnosti naplňuje odpovědným přístupem k plnění úkolů přestavby naší společnosti. Politika respektování základních politických, ideových a morálních hodnot socialismu, tvůrčího uplatňování leninského učení, vytyčená XVII.sjezdem KSČ, směřuje k urychlení rozvoje socialismu, ke komplexní přestavbě ekonomiky a k prohloubení demokratizace společnosti. Rok 41.výročí Vítězného února je významnou etapou prosazování těchto úkolů, je rokem rozvoje aktivity a iniciativy při plnění úkolů v souvislosti s přípravou XVIII.sjezdu KSČ.
    Pokračovat v současných podmínkách v díle Února znamená bojovat i za prosazení nového politického myšlení v řešení mezinárodních otázek. Naše komunistická strana a socialistický stát podporují úsilí Sovětského svazu a ostatních zemí socialistického společenství za prosazení programu míru. Aktivně se podílíme na zápase za zastavení horečného zbrojení a postupné odzbrojení, za uvolnění mezinárodního napětí a mírové soužití mezi státy s rozdílným společenským zřízením.
    Současně nepřehlížíme existující antagonistické rozpory mezi kapitalismem a socialismem, mezi životními zájmy národů a cíli agresívních a reakčních kruhů imperialismu.
    Za této situace, kdy dosud nepominulo nebezpečí války, je nezbytné věnovat soustavnou péči zabezpečení mírové práce lidu. Současná opatření ke snížení počtu osob, výzbroje a k provedení organizačních změn v ČSLA jsou prováděna jednostranně jako konkrétní vklad ČSSR ke zvýšení důvěry a bezpečnosti v Evropě. Neznamenají však snižování nároků. Naopak, je nutná mobilizace všech sil, aby i při těchto opatřeních byla bezpečnost státu a socialistického společenství plně zabezpečena.
    V souladu s obranným charakterem vojenské doktríny členských států Varšavské smlouvy budeme proto upevňovat bojovou pohotovost Československé lidové armády. Uplatňovat nové, účinnější přístupy ke zvyšování její bojové síly a morálně politického potenciálu. Soustavně prohlubovat spolupráci se Sovětskou armádou a ostatními armádami členských států Varšavské smlouvy při obraně míru a socialismu.
    Soudruzi vojáci a občanští pracovníci vojenské správy
    Blahopřeji vám k 41. výročí vítězství pracujícího lidu nad reakcí v únoru 1948. Rozvíjejte jeho odkaz iniciativním a důsledným plněním úkolů výcvikového roku, roku přípravy na konání XVIII.sjezdu KSČ.
    Věrni odkazu Vítězného února -kupředu za další úspěchy při upevňování obrany socialistické vlasti a socialismu.

K.p. Motorlet Jinonice - výroba leteckých motorů. Na sn.: Pracovník kontroluje kvalitu disku volné turbíny.

v y d á n í:
1. týden | 2. týden | 3. týden | 4. týden
5. týden | 6. týden | 7. týden | 8. týden
9. týden | 10. týden | 11. týden
12. týden | 13. týden | 14. týden
15. týden | 16. týden | 17. týden
18. týden | 19. týden | 20. týden
21. týden | 22. týden

Rozsudek obvodního soudu Praha 2
Praha 22.února (čtk) -Vynesením rozsudku skončilo dnes večer u obvodního soudu v Praze 2 dvoudenní hlavní líčení v trestní věci proti obžalovaným Janě Petrové, Otakaru Veverkovi, Davidu Němcovi, Stanislavu Pencovi, Petru Placákovi, Janě Sternové a Alexandru Vondrovi.
    Bylo prokázáno, že obžalovaní byli seznámeni s rozhodnutím ONV Praha 1 ze dne 6.ledna 1989 o zákazu konání veřejného shromáždění označeného jako tzv.vzpomínkový akt na Jana Palacha na Václavském náměstí dne 15.ledna t.r. Přesto se den nato, 16.ledna po 15.hodině demonstrativně srotili kolem sochy sv.Václava a narušili tak veřejný pořádek. Obžalovaná Jana Petrová, Otakar Veverka, David Němec a Jana Sternová v jednání pokračovali, po incidentu mezi obžalovanou Petrovou a neznámým mužem, který jí odcizil květiny, obžalovaná Petrová a obžalovaný Veverka slovně napadli hrubě urážlivými výroky zakročujícího příslušníka VB a způsobili tak srocení davu. Při zjišťování totožnosti i při předvádění Petrová, Veverka, Němec a Sternová hlasitě štvali shromážděný dav proti zakročujícím příslušíkům VB, odmítali se podrobit jejich pokynům a tímto provokačním chováním vyvolali shromáždění většího počtu osob, které hrubými výroky urážely příslušníky VB a bránily normálnímu provozu v horní části Václavského náměstí, takže k obnovení veřejného pořádku musela zakročit pořádková jednotka Veřejné bezpečnosti.
    Janu Petrovou, Otakara Veverku, Davida Němce a Janu Sternovou uznal soud vinnými z trestného činu výtržnictví podle paragrafu 202 odst.1 trestního zákona, Janu Petrovou a Otakara Veverku navic v jednočinném souběhu z trestného činu útoku na veřejného činitele podle paragrafu 156 odst.2 trestního zákona. Jednání Stanislava Pence, Petra Placáka a Alexandra Vondry kvalifikoval soud jako přečin proti veřejnému pořádku podle paragrafu 6 písmeno a) zákona číslo 150/1969 Sb.
    Janě Petrové uložil soud nepodmíněný úhrnný trest odnětí svobody na 9 měsíců s výkonem v I.nápravně výchovné skupině. Další obžalovaní byli odsouzeni: Otakar Veverka k úhrnnému nepodmíněnému trestu odnětí svobody na 12 měsíců s výkonem ve II.nápravně výchovné skupině vzhledem k tomu, že v posledních deseti letech před spácháním této trestné činnosti byl ve výkonu trestu odnětí svobody pro úmyslný trestný čin, David Němec k trestu odnětí svobody na 6 měsíců s podmíněným odkladem výkonu trestu na zkušební dobu tří let, a k peněžitému trestu 4000 Kčs, Jana Sternová k trestu odnětí svobody na 4 měsíce s podmíněným odkladem výkonu trestu na zkušební dobu 1 roku a Stanislav Penc, Petr Placák a Alexandr Vondra každý k trestu odnětí svobody na 2 měsíce s podmíněným odkladem výkonu trestu na zkušební dobu dvou let a k peněžitému trestu 2500 Kčs. Obžalovaným, jimž byl uložen peněžitý trest, tj. Davidu Němcovi, Stanislavu Pencovi, Petru Placákovi a Alexandru Vondrovi byl pro případ zmaření výkonu tohoto trestu uložen náhradní trest odnětí svobody na 1 měsíc.
    Jana Petrová se proti rozsudku odvolala, ostatní obžalovaní se nevyjádřili. Prokurátor se rovněž odvolal.
    Rozsudek dosud nenabyl právní moci.
Odsouzené šíření poplašné zprávy
Ústí nad Labem 23. února /ČTK/ -Okresní soud v Ústí nad Labem dnes odsoudil obžalovaného Františka Břečku /1947/ z ústí nad Labem pro trestný čin šíření poplašné zprávy.
    Při hlavním líčení bylo obžalovanému prokázáno, že 9. února 1989 ve 14.22 h anonymně telefonicky sdělil na linku 158, že "krajská nemocnice zítra vyletí". Na základě tohoto telefonátu bylo nezbytné provést pyrotechnickou prohlídku objektů krajské nemocnice v Ústí nad Labem a zajistit její střežení příslušníky SNB. Obžalovaný tak vyvolal nikoliv bezdůvodné obavy pracovníků krajské nemocnice i hospitalizovaných pacientů, které byly umocněny zejména tím, že poplašná zpráva byla sdělena následující den po výbuchu trhaviny, k němuž došlo v areálu budov národních výborů v Ústí nad Labem. Toto jednání obžalovaného pobouřilo také jeho spolupracovníky v Dopravním podniku města Ústí nad Labem, kteří využili oprávnění daného trestným řádem a k hlavnímu líčení vyslali prostřednictvím závodního výboru ROH společenského žalobce, aby tlumočil jejich rozhořčení.
    Okresní soud v Ústí nad Labem přihlédl ke skutečnosti, že obdobné výhrůžné zprávy nejsou v posledních měsících, zvláště v Severočeském kraji ojedinělé, a proto konstatoval vysoký stupeň nebezpečnosti spáchaného trestného činu. Obžalovanému proto uložil trest na horní hranici zákonné trestní sazby -nepodmíněný trest odnětí svobody v trvání šesti měsíců, pro jehož výkon jej zařadil do I. nápravně výchovné skupiny. Rozsudek dosud nenabyl právní moci.
Přes 100.000 interrupcí v ČSR
Praha 25. února /ČTK/ -V České socialistické republice přesáhl počet interrupcí 100.000 za rok. Přesněji uvedeno -v roce 1987 bylo v ČSR uměle přerušeno 107.800 těhotenství. Loňský údaj je obdobný. Jaká je hlavní příčina tohoto neutěšeného stavu? Především nevědomost a bezstarostnost v ochraně před početím.
    Některou z mnoha moderních antikoncepčních metod používá pouhá čtvrtina žen. V šesti procentech jde o hormonální tablety, v 18 procentech o nitroděložní tělíska. Ve srovnání s vyspělými státy je to zanedbatelná část. Např. v NDR používá hormonální pilulky přes 60 procent žen v plodném věku, ve Velké Británii 64 procenta žen a stejná čísla vykazují také Nizozemsko a Skandinávské země. Přitom Československo je zemí, v níž se jako v jedné z prvních začala před dvaceti lety vyrábět spolehlivá nitroděložní tělíska. Jsme také výrobci hormonálních tablet a výrobci i tradičními vývozci kondomů.
    K růstu počtu potratů došlo po přijetí zákona o interrupci. Zrušil totiž interrupční komise, které přesto, že neměly nikdy nějakou faktickou moc k řešení sociálních otázek, rozhodovaly v podstatě o narození dítěte, a tím i o jeho "osudu" v případě nechtěného těhotenství. Postupně komise měly pouze schvalovací funkci, protože před jejich zrušením se počet kladných rozhodnutí blížil počtu podání. Práce komisí se tedy stala formální a dodržováním zákonných ustanovení také téměř vylučovala prodávět miniinterrupce, protože schvalovací doba byla delší než lhůta k provedení tohoto zákroku.
    O interrupci nyní rozhoduje žena sama, poplatek za zákrok provedený od osmého do dvanáctého týdne těhotentsví je 500 Kčs, do osmého je zdarma. Bezplatné je také poskytování antikoncepce -hormonální i nitroděložní. Není však přesto stále dostatečně využívána. Příčinou je především dojem, že miniinterrupce je dostatečnou antikoncepcí, přesvědčení o její naprosté bezpečnosti. Pravdou je, že každá interrupce je závažným zásahem do organismu, přestože u miniinterrupce je riziko následků nižší. Závěr je tedy jednoznačný -široké využívání antikoncepce místo potratů.
Unikátní nahrávka klasické programní hudby
Praha 22.února /ČTK/ -Poprvé v naší době se hudbymilovná veřejnost seznamuje se zněním Šesti symfonií podle námětů Proměn Publia Ovidia Nasona do Karla Ditterse z Dittersdorfu. Exportní gramofonový komplet připravený Pražským komorním orchestrem a dirigentem zasloužilým umělcem Bohumilem Gregorem vydal Supraphon při příležitosti letošního 250.výročí narození skladatele.
    Od dobové symfonické tvorby se tato hudba odlišuje výraznou programností. Dvanáct symfonií, z nichž se zatím druhou šestici nepodařilo z pramenů zkompletovat, zaznělo v premiéře na zámku Jánský Vrch v severomoravském městečku Javorníku, kde byl autor, vídeňský rodák, jako kapelník a operní dirigent 28 let ve službách mecenáše, vratislavského knížete a biskupa Schlaffgotsche. V Javorníku, který se tak stal na sklonku 18.století významným hudebním centrem klasické zámecké i vznikající měšťanské kultury, vznikla převážná většina 500 Dittersových opusů. Z nich největší proslulost i ve Vídni získala opera Lékař a lékárník.
    Z historie je zřejmé, že Ditters měl na Jánském Vrchu zajištěnu existenci a společenské postavení, o nichž se ostatním rakouským, dnes mnohem slavnějším skladatelům té doby ani nesnilo. Dožil však nakonec skromně na zámku Červená Lhota v jižních Čechách.

Z domova | Ze zahraničí | Ekonomika | Počítače | Kultura | Společnost | Móda | Přehled tisku | Kalendárium
Sport | Fotbalová G. liga | Hokejová extraliga | Formule 1 | Sázky a loterie | Zajímavosti | Grafika a foto | Inzerce | Živ. prostředí | Počasí
Záložky rubrik | Výchozí stránka | Kanál MSIE a PointCast | Kódování | Reklama | Redakce | Napište nám
CTK Copyright © 1999 Česká tisková kancelář
Všechna práva vyhrazena.
GTS