CESKE NOVINY


Ozbrojení teroristé unesli letadlo společnosti Malév

Praha 29. března /čtk/-Dnes v dopoledních hodinách na ruzyňském letišti v Praze násilím a s použitím rukojmích vnikli dva ozbrojení teroristé na palubu letadla TU 154 maďarské společnosti Malév, které bylo připraveno k odletu na pravidelné lince Budapešť-Praha-Amsterdam.
    Po vyčerpání všech možností formou vyjednávání s teroristy bylo dosaženo propuštění všech žen a dětí z paluby letadla. Únosci se původně pokoušeli přinutit posádku k cestě do USA. Pilot však odpověděl, že může letět pouze na evropská letiště, což bylo důvodem, proč byla vybrána pro přistání Barcelona. S ohledem na akutní ohrožení života zbývajících 10 cestujících a členů posádky letadlo v 11.32 hod. odstartovalo a ve 12.30 přistálo na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Kompetentní čs. orgány podnikají kroky k vydání teroristů.
    Praha 30. března /čtk/ -V návaznosti na včerejší informaci ČTK o únosu letadla maďarské společnosti Malév z Ryzyňského letiště v Praze do NSR federální ministerstvo vnitra sděluje, že únos uskutečnili mladiství 17letý Š. M. a 16letý D. S. z Banské Bystrice. Š. M. odzicil svému otci kulovnici značky Mauser a brokovnici značky Hammerles s náboji. Uvedených zbraní bylo použito při násilném vniknutí do letadla a k varovnému výstřelu z paluby letadla. Vyšetřování bližších okolností případu pokračuje. Německá spolková republika byla požádána o vydání únosců.

Pokus o únos skončil na frankfurtském letišti

FRANKFURT NAD MOHANEM 29.března (ČTK) -Bez tragických následků skončil dnes na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem pokus o únos maďarského letadla TU 154 s deseti cestujícími a čtyřmi členy posádky na palubě. Oba únosci, údajně Čechoslováci ve stáří 15 a 16 let, se po 40 minutách vyjednávání vzdali západoněmeckým úřadům. Oznámily to úřední zdroje v NSR.
    Unesené letadlo přistálo na frankfurtském letišti půl hodiny po poledni. Dosud není k dispozici oficiální zpráva a informace o celém případu se v některých údajích liší.
    Oba mladíci se prý po startu z ruzyňského letiště chtěli dostat do USA, ale protože letadlo nebylo k zaoceánskému letu vybaveno, museli si vybrat cíl v Evropě. Ve Frankfurtu chtěli údajně zarolovat do sektoru patřícímu americké armádě, což však Američané odmítli. Příjezdovou cestu na své letiště zahradili vojenským tahačem. Podle agenturní zprávy jiné letadlo zamířilo k základně USA jenom proto, že se jeho pilot na frankfurtském letišti nevyznal.
    Po vyjednávání se únosci v 13.10 hodin vzdali. Podle mluvčího policie Hanse Neitzeho byla na palubě letadla nalezena nábojnice. Při zatčení odebrali policisté mladíkům brokovnici s upilovanou hlavní, kulovnici a atrapu granátu.
    Zahájení výslechu nebyl přítomen tlumočník, čímž se objasnění případu pozdrželo. To byl také důvod, proč se odsunul návrat rukojmích.
    Diskuse kolem celého dramatu se nyní v NSR soustřeďuje na další osud únosců. Agentura DPA informovala o krocích čs. úřadů požadujících vydání teroristů. Současně s odvoláním na bonnské ministerstvo zahraničí napsala, že oba Čechoslováky, kteří požádali západoněmecké úřady o azyl, čeká buď soud ve Spolkové republice nebo vydání do ČSSR.
   
Úvahy o dalším osudu leteckých pirátů
BONN 30.března (ČTK) -Policie ve Frankfurtu nad Mohanem dnes formálně končí vyšetřování obou leteckých pirátů z Československa, kteří ve středu unesli maďarské civilní letadlo do NSR. Oba teroristé budou předvedeni k soudu pro mladistvé, který má rozhodnout o jejich dalším osudu. Podle západoněmeckých zákonů by měli být až do rozhodnutí vsazeni do vyšetřovací vazby.
    Zástupce frankfurtské prokuratury Hubert Harth americké agentuře AP řekl, že oba únosci by mohli být vydáni do Československa. Dodal však, že by to byl zdlouhavý proces, protože "rozhodnutí by muselo být učiněno na vládní úrovni a to nepůjde rychle. Mohlo by to trvat měsíce." Konečný verdikt ovlivní podle jeho slov i výše trestu, která by mladistvým teroristům hrozila v ČSSR.
    Oba únosci při vyšetřování přiznali, že se na svůj útěk dlouho a důkladně připravovali.

Michail Gorbačov volil v okťabrském obvodu Moskvy

MOSKVA 26.března (zpravodaj ČTK Jan Stejskal) -Generální tajemník ÚV KSSS, předseda prezídia Nejvyššího sovětu SSSR Michail Gorbačov dnes v moskevském okťabrském volebním obvodu odevzdal svůj hlas kandidátům na lidové poslance SSSR. Nejvyšší sovětský představitel při této příležitosti odpověděl na dotazy sovětských a zahraničních novinářů.
    Hodnotíme-li volební kampaň z obecného politického hlediska a s využitím určitých zkušeností, které jsme již získali, pak je zřejmé, že nový volební zákon splnil naše naděje, prohlásil Michail Gorbačov. Zvyšil politickou aktivitu lidí, což je to hlavní, čeho jsme chtěli dosáhnout. Věděli jsme, že zákon není dokonalý, že bude třeba na něm dále pracovat:, tuto práci však můžeme provést až tehdy, když se přesvědčíme o jeho praktickém přínosu a jeho nedostatcích.
    Volební kampaň je sama o sobě velkým pokrokem na cestě demokratizace společnosti. Tohoto pokroku bylo navíc dosaženo v hlavním směru demokratizace, v otázce moci. Nový volební zákon rovněž umožňuje změnit složení Nejvyššího sovětu, který bude schopen vyřešit nejdůležitější, novátorské úkoly přestavby. A co bude hlavním úkolem nového parlamentu v letošním roce? Je třeba vyčkat jeho rozhodnutí, odpověděl Michail Gorbačov na dotaz zpravodaje ČTK.
    Michail Gorbačov se zmínil o otázce systému více politických stran. Počet politických stran sám o sobě problémy neřeší, uvedl v této souvislosti. Klíčem k využití potenciálu naší socialistické společnosti, k uplatnění rozmanitých zájmů lidí a k jejich harmonizaci, je demokracie a otevřenost. Proto bude v SSSR pokračovat proces demokratizace, který se bude týkat ekonomické, politické i kulturní sféry. V této hlavní otázce neustoupíme, budeme naopak rozvíjet možnosti našeho zřízení. Tyto možnosti jsou veliké.
    Během předvolební kampaně se v Sovětském svazu uskutečnily tisíce mítinků, pokračoval Michail Gorbačov. Většina z nich se vyslovila pro demokratizaci, pro její prohloubení. Jejich účastníci vyjádřili zájem, aby se tento proces nezastavil.
    Michail Gorbačov komentoval dotazy novinářů, kteří upozorňovali na skutečnost, že v některých volebních obvodech byl navržen jediný kandidát. Tato praxe neodporuje zákonu, řekl nejvyšší sovětský představitel. Osobně jsem však pro soutěživost.
    Lidé mají právo se voleb i nezúčastnit. Vždyť naše demokracie má pevné právní základy. Je však třeba mít na paměti, že ve volbách jde o velké, osudové problémy. Vyslovit se pro energické stoupence přestavby znamená napomoci samé přestavbě a přispět k realizaci nadějí všech občanů.
    Během předvolební kampaně bylo vystaveno kritice mnohé -naše minulost a přítomnost, i to, co jsme vykonali v období přestavby. Je dobře, že lidé hodnotí i činnost nynějšího vedení a práci státních orgánů. Je to správný proces. Proč by měl být kdokoli z nás ochráněn před kritikou a kontrolou?
    Kandidáti na lidové poslance si podrobně promysleli vlastní stanoviska, což je třeba přivítat. Lidé se poprvé mohli přesvědčit o osobnosti a politickém a občanském stanovisku kandidátů. To však neznamená, že by jednotlivé volební programy neměly nedostatky. Všichni jsme se mohli přesvědčit o tom, že je v nich nemálo iluzí. Je však třeba mít na paměti, že v budoucím parlamentu bude možné názory konfrontovat a nalézt správnou cestu.
    V celé sovětské společnosti i v politickém byru ÚV KSSS probíhá diskuse o naléhavých otázkách, pokračoval Michail Gorbačov. Jde o vypracování politiky, kterou lid potřebuje, aby se otevřela cesta pro socialistický rozvoj, pro socialistickou obnovu. Tuto politiku je možné vypracovat jen za účasti celé společnosti. Diskuse jsou nezbytné i na úrovni politického byra. V otázkách přestavby, v tom, že je třeba zdokonalit socialismus a využít jeho potenciál, že je nutné pokračovat v procesu demokratizace, v tom se názory členů politického byra shodují.
    Lidé hlasují tak, jak sami uznají za vhodné. Při volbách poslanců za KSSS na nedávném plénu ústředního výboru hlasovalo proti mně dvanáct přítomných. Byl bych rozčarován, kdyby se žádné projevy kritiky neobjevily. Nedaří se všechno tak, jak bychom chtěli a jak jsme si předsevzali. Naše věc však postupuje kupředu. Nemůžeme unáhleně zabíhat vpřed a dopouštět se chyb, protože nesmíme ohrozit osudy lidu.
    S výsledky přestavby nejsem spokojen, prohlásil Michail Gorbačov. Je třeba, aby postupovala energičtěji. Za čtyři roky jsme však urazili velký kus cesty. Naše země již nebude taková, jaká byla v minulosti, zdůraznil nejvyšší sovětský představitel.

Předseda vlády ČSSR L. Adamec v Tušimicích

Tušimice 29. března /ČTK/ -Člen předsednictva ÚV KSČ a předseda vlády ČSSR Ladislav Adamec zavítal dnes na pracovní návštěvu Chomutovska. Nejdříve navštívil koncernový podnik Doly Nástup v Tušimicích, který patří k největším povrchovým lomům v naší republice. Ročně těží 21,5 miliónu tun uhlí určeného především pro okolní elektrárny. Od roku 1986 zhodnocováním kvalitnějších partií uhelné sloje produkuje palivovou směs, která v centrálních výtopnách nahrazuje žádané tříděné uhlí.
    Technický náměstek Dolů Nástup ing. Karel Žáček informoval předsedu vlády ČSSR o současné práci havířů i rozvojových záměrech podniku. Uvedl rovněž dobré výsledky, kterých se podařilo docílit ve zlepšování životního prostředí. Veškeré odpadní a důlní vody jsou před vypouštěním do veřejných vodotečí čištěny, vznikající zápary jsou rychle likvidovány. K rekultivaci bylo předáno více než 730 ha devastovaných ploch, které se po zúrodňovacích pracích vracejí zpět k zemědělským účelům. Podstatná část z nich je přeměňována v ovocné sady.
    Předseda vlády ČSSR Ladislav Adamec se zajímal o systém zásobování elektráren uhlím, o technické, ekonomické a další problémy v součinnosti havířů a energetiků. V této souvislosti vyzvedl význam technologické návaznosti Dolů Nástup a Elektráren SSM jako základu účelnosti kombinátních forem v organizaci naší výrobně technické základny. Podrobně se zajímal o způsoby, kterými se havířům podařilo docílit nejnižších nákladů na tunu vytěženého uhlí v severočeském hnědouhleném revíru. Projevil též zájem o volby orgánů socialistické samosprávy a ředitelů v nižších organizačních jednotkách.

Josef Kempný přijal vyznamenané učitele

Praha 28. března (ČTK) -Učitelům a školským pracovníkům z České socialistické republiky poblahopřál dnes v Praze k vyznamenáním, která jim byla při příležitosti Dne učitelů předána na slavnostním shromáždění v Karolinu, předseda České národní rady Josef Kempný.
    V krátkém projevu vysoce ocenil tvůrčí přínos pedagogů k růstu vzdělanosti naší mladé generace. Vaší práce si mimořádně vážíme -řekl -ale klademe na ni současně i velké nároky.
    Josef Kempný poukázal na význam nadcházejícího 13. zasedání ÚV KSČ o školství. Zdůraznil, že jeho závěry rozpracuje Česká národní rada a její výbory, výbor pro stranickou práci v ČSR a ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČSR tak, aby byly co nejdříve realizovány v praxi.
    Před školstvím stojí řada úkolů spjatých s vědeckotechnickým pokrokem, s rozvojem našeho národního hospodářství a prohlubováním socialistické demokracie, pokračovaj. Je nutné, aby škola v dětech a mladých lidech posilovala přesvědčení, že vše, co je před námi, závisí právě na nich. Škola, její učitelé a školští pracovníci musejí vychovávat takovou mladou generaci, která bude chápat své poslání, která bude úzce spjata s rozvojem socialistické společnosti, své socialistické vlasti, podtrhl Josef Kempný.
    Za vysoké uznání a ocenění práce učitelů a školských pracovníků poděkovala zasloužilá učitelka Anna Karlíčková z Tábora.
    Setkání vyvrcholilo neformální besedou vyznamenaných s předtaviteli České národní rady. Zúčastnili se jí rovněž vedoucí oddělení ÚV KSČ Miloslav Dočkal, tajemnice výboru pro stranickou práci v ČSR Marie Hutterová, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČSR Jana Synková a další činitelé.

12.zasedání ÚV KSČ

Ze Zprávy o činnosti Komunistické strany Československa po 12.zasedání ÚV KSČ a jejích dalších úkolech přednesené generálním tajemníkem ÚV KSČ Milošem Jakešem na 13.zasedání ÚV KSČ v Praze dne 30.března 1989.
...Volají po nezávislosti soudů, ale jsou-li po právu potrestáni, jedním dechem organizují petice, kterými chtějí soudy zastrašovat. Těmto tlakům nelze ustoupit. Zákony musí platit pro každého. Je to v souladu s míněním naprosté většiny lidí, kteří požadují, aby se proti všem nezákonným činům, ať se jich dopustí kdokoliv, postupovalo nekompromisně a dostalo se plné podpory orgánům střežícím veřejný pořádek.
    V této souvislosti bych chtěl reagovat na některé jejich hlasy, že Lidové milice je třeba zrušit, že jejich úloha se přežila. Opak je pravdou. Ano, jsou trnem v oku těch, kdož by chtěli provádět svou protisocialistickou činnost. Proto zdůrazňujeme, že si vážíme obětavé práce příslušníků Lidových milicí, kteří jsou předním aktivem naší strany, nejen že pomáhají v ochraně socialismu, závodů, klidu lidí, ale stojí v prvních řadách v rozvoji pracovní iniciativy, aktivně se zúčastňují plnění úkolů přestavby a demokratizace, a proto jim patří náš dík. Stejně tak oceňujeme činnost bezpečnostních složek, soudů a prokuratury při ochraně veřejného pořádku a prosazování socialistické zákonnosti.
    Nelze rovněž přehlížet rizika spojená s činností nelegálních církevních struktur i některých církevních hodnostářů. Jejich snahou je zneužít náboženského cítění lidí a obřadů k tomu, aby zpolitizovali náboženství a otevřeli v rozporu se základními zájmy občanů naší země i samotných věřících jakousi další frontu boje proti socialismu.
    Aktivizují se i někteří bývalí vedoucí funkcionáři, kteří museli odejít z komunistické strany. Vydávají se za průkopníky přestavby. Z toho vyvozují požadavek rehabilitace politky roku 1968 a zejména osob tehdy aktivně činných, včetně jejich návratu do politického života. Požadují změnit hodnocení příčin krize roku 1968, za niž nesou odpovědnost. Naše stanovisko k této otázce zůstává neměnné, vychází z Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti po XIII. sjezdu KSČ.
v y d á n í:
1. týden | 2. týden | 3. týden | 4. týden
5. týden | 6. týden | 7. týden | 8. týden
9. týden | 10. týden | 11. týden
12. týden | 13. týden | 14. týden
15. týden | 16. týden | 17. týden
18. týden | 19. týden | 20. týden
21. týden | 22. týden

Odnětí svobody za anonymní telefonát
Trutnov 22.března (ČTK) -Okresní soud v Trutnově projednal dnes trestný čin Tomáše Vrabce ze Dvora Králové nad Labem, který se dopustil trestného činu poškozování cizích práv podle paragrafu 209 odstavec 1 písmeno a) tr.zák. tím, že 28.února letošního roku podal na OO VB ve Dvoře Králové nad Labem na linku 158 nepravdivé telefonické oznámení, že "zítra vybuchne nemocnice".
    Okresní soud mu uložil trest odnětí svobody v trvání jednoho roku nepodmíněně s výkonem v I.nápravné výchovné skupině. Podle paragrafu 228 odst.1 tr.řádu byla obžalovanému uložena povinnost zaplatit poškozené organizaci OÚNZ v Trutnově škodu ve výši 3174 Kčs.
    Osmnáctiletý Tomáš Vrabec byl v říjnu loňského roku na základě amnestie prezidenta republiky propuštěn z výkonu trestu.
    Rozsudek po vyhlášení nabyl právní moci.

Bush o americko-japonském bojovém letounu
WASHINGTON 22. března (ČTK) -Prezident USA George Bush v úterý večer oznámil své rozhodnutí schválit "s určitými upřesněními" plán společné výroby americko-japonského vojenského letounu FSX.
    V rozhovoru s novináři sdělil, že posouzení této otázky v Bílém domě je už prakticky skončeno, ale v diskusích se bude ještě pokračovat, a to především s Japonci. Pro letoun FSX, který je jakousi zmodernizovanou verzí stíhacího bombardéru F 16, poskytnou Spojené státy výstroj, výzbroj a technologii.
    Především převod technologie vyvolal určitý odpor ve vládních kruzích i v Kongresu. Kritické hlasy varují před tím, že přístup k dosud utajovaným vojenským technologiím USA posílí japonský letecký a kosmický průmysl natolik, že bude konkurenceschopnější než americký. Soudě podle slov prezidenta Bushe však převážil zájem Pentagonu.
    Japonsko plánuje věnovat na vývoj letounu FSX třetinu všech prostředků určených ve svém vojenském rozpočtu na výzkum.

Rozvoj letišť v Praze-Ruzyni a v Bratislavě
Praha 22. března (ČTK)-Současný stav odbavovacího areálu letiště Praha-Ruzyně nepříznivě ovlivňuje další rozvoj československé mezinárodní letecké dopravy a má negativní dopad na rozvoj zahraničního cestovního ruchu. Odbavování cestujících je zdlouhavé a ani úroveň služeb neodpovídá současnému světovému trendu.
    Cílem je přirozeně zlepšit tento nepříznivý stav -odstranit nejzávažnější nedostatky a zvýšit propustnost ruzyňského letiště. Resort dopravy a spojů ČSSR proto připravuje výstavbu -rozšíření současných kapacit. Jde především o přístavbu odbavovací budovy a o objekt pro takzvané palubní služby. Na konci loňského roku byl podepsán kontrakt s polským dodavatelem EXBUD Kielce a letos se počítá se zahájením prací. Po ukončení výstavby a rekonstrukce by měly být vytvořeny podmínky pro obchodní, celní a pasové odbavení dalších tří miliónů cestujících za rok. Celková roční odbavovací kapacita pražského letiště tak bude činit 5,3 miliónu cestujících. Výstavba by rovněž měla vytvořit lepší podmínky pro poskytování všestranných služeb pro cestující i návštěvníky letiště.
    Obdobná akce je připravena na letišti v Bratislavě. Také zde jde o zkvalitnění odbavování a zkvalitnění služeb. Rozšířena bude odbavovací budova. Se zahájením výstavby se počítá v roce 1990, ale není vyloučeno, že se podaří započít práce v předstihu -ještě letos.
    Zjednodušení a zkvalitnění odbavovacího procesu na letišti však nezávisí jen na výstavbě a rekonstrukci. Některá opatření lze uskutečnit bez velkých investičních nákladů. Jde o například o rychlejší vyřizování pasových formalit. V letošním roce bylo zaznamenáno zlepšení. Počítá se také se zkvalitňováním poskytovaných služeb v prostorách odbavovacích hal v Praze i v Bratislavě.

Občané Chebska opravují svépomocí hrad ve Skalné
Skalná 26. března /ČTK/ -Středověký hrad ze 12. století ve Skalné na Chebsku, nedaleko státních hranic s NDR, opravují svépomocí zdejší obyvatelé i občané z dalších míst chebského okresu pod vedením instalatéra z Mariánských Lázní Zdeňka Buchteleho od roku 1985. Začátky nebyly jednoduché. Po získání souhlasu MěstNV ve Skalné opravoval značně zchátralý historický objekt I. kategorie Zdeněk Buchtele sám za pomoci rodinných příslušníků. Postupně se však přidávali další dobrovolníci.
    Nadšení brigádníci odstranili náletové porosty, opravili příjezdovou cestu a hradební zdi. Starosti však nastaly s obnovou střechy a krovů. Na to již síly a zápal včetně dotací národních výborů nestačily. Pomoc slíbily místní organizace Chebana a Stavomat, ale dodavatelské práce nebylo z čeho platit. Chebští se proto obrátili se žádostí o finanční příspěvek na ministerstvo kultury ČSR, jíž bylo vyhověno částkou půl miliónu korun. Restaurace mohla znovu pokračovat. Jenom loni Chebští odpracovali 5647 brigádnických hodin. Spotřebovali přitom 35 kubíků řeziva, 32 kubíky cihel, 2,5 tuny vápna, asi 15 tun maltového písku, 20 tun cementu, 100 tun betonového písku a odklidili 140 kubíků suti. Náklady na obnovu hradu přesáhly částku 700 tisíc korun. V současné době oprava pokročila natolik, že se již uvažuje o architektonickém rozmístění dveří, oken a dlažby. Zároveň se však vyskytly nové potíže. Největší z nich představují nástřiky proti dřevomorce a požárům, které vyžadují částku kolem 90 tisíc korun. Chebští brigádníci se znovu obrátili se žádostí na ministerstvo kultury ČSR a doufají, že opět uspějí. V opačném případě se obnova, která by tak mohla skončit během dvou let, zcela zastaví.

Poděkování prezidenta ČSSR
Praha 29.března (čtk) -Prezident Československé socialistické republiky Gustáv Husák obdržel v těchto dnech četné pozdravy a přání brzkého uzdravení od orgánů, organizací, pracovních kolektivů a jednotlivých československých občanů, jakož i od významných představitelů ze zahraničí. Za všechny tyto pozdravy soudruh Husák upřímně děkuje.
    Podle sdělení ošetřujících lékařů bude prezident ČSSR Gustáv Husák v nejbližších dnech propuštěn z nemocničního do domácího léčení.

G.Husák propuštěn do domácího léčení
Praha 31.března (čtk) -Vzhledem k zájmu široké veřejnosti o zdravotní stav prezidenta ČSSR Gustáva Husáka sděluje Kancelář prezidenta ČSSR, že prezident ČSSR byl propuštěn z nemocničního do domácího léčení.

WALL STREET JOURNAL o krachu Reaganovy doktríny
NEW YORK 27.března (zpravodaj ČTK) -V oblastech Afghánistánu kontrolovaných mudžahídy vládne násilí, chaos a brutalita. Jediným zákonem je zde zbraň, píše dnes v původní reportáži americký list.
    Afghánská opozice sice ustavila svou vlastní vládu, ale nemá žádné bezpečnostní ani justiční orgány, které by udržovaly pořádek. V "osvobozených" oblastech povstalci neomezeně loupí a bezdúvodně ničí vše, nač přijdou. V provincii Nangarhár například bez jakéhokoli rozumného důvodu zcela zničili vzorové zemědělské družstvo, včetně strojového vybavení, hospodářských budov a zavlažovacího zařízení.
    Příslušníci jednotlivých opozičních frakcí bojují stále více sami mezi sebou, jejich morálka je nízká a disciplína mizivá. Stává se například, že zdravotní služba jedné frakce odmítne poskytnout pomoc zraněným z jiné opoziční skupiny.
    Američané dosud hodnotili vývoj v Afghánistánu jako příklad úspěšné aplikace tzv. Reaganovy doktríny vyzbrojování různých skupin, které v rozvojových zemích bojují proti režimům spřáteleným se Sovětským svazem. Nyní však afghánští mudžahídové sestoupili z +morálních výšin+ a jejich věc se už jeví jaké méně +spravedlivá+. Bitevní linie jsou méně zřetelné a z povstalců se vyklubalo něco hrošího než "bojovníci za svobodu", jak je nazvali na Západě. Pro Spojené státy znamená chaos a utrpení u Dželálábádu předzvěst zahraničněpolitického debaklu, konstatuje list WALL STREET JOURNAL.

Z domova | Ze zahraničí | Ekonomika | Počítače | Kultura | Společnost | Móda | Přehled tisku | Kalendárium
Sport | Fotbalová G. liga | Hokejová extraliga | Formule 1 | Sázky a loterie | Zajímavosti | Grafika a foto | Inzerce | Živ. prostředí | Počasí
Záložky rubrik | Výchozí stránka | Kanál MSIE a PointCast | Kódování | Reklama | Redakce | Napište nám
CTK Copyright © 1999 Česká tisková kancelář
Všechna práva vyhrazena.
GTS